Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Αλθαία για λαρυγγίτιδα γρίπη πονόλαιμο πονοκέφαλο βρογχίτιδα βήχα διάρροια κολικούς δυσκοιλιότητα.

ΑΛΘΑΙΑ (νερομολόχα-μολοχα-αλταια-δενδρομολοχα)
Althea officinalis της οικογένειας των Μαλαχιδών

H αλθαία ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα φυτρώνει σε υγρά εδάφη κοντά σε ποτάμια και παραθαλάσειες περιοχές αλλά και σε μέρη που υπάρχουν φυσικά λιπάσματα (κοπριές).

Η αλθαια είναι ένα αρχαίο βρώσιμο φυτό και φάρμακο, αναφέρεται στη Βίβλο και στην αραβική και κινεζική ιστορία ως πολύτιμη τροφή για τους φτωχούς και σε περιόδους λιμού.


Οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν τόσο ως φάρμακο όσο και ως διακοσμητικό για τους τάφους. Έχει πάρει το όνομα της από την αρχαία ελληνική λέξη άθω που σημαίνει θεραπεύω.

Καλλιεργείται σαν φαρμακευτικό φυτό και πολλαπλασιάζεται έυκολα με ρίζες και σπόρους την άνοιξη. Τα φύλλα της είναι στρογγυλλά, παχεία, λίγο μαλακά και με τρίχωμα.Τα λουλούδια της αρθαίας είναι άσπρα ή ρόζ ανθίζουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Άυγουστο.

Τα χρήσημα μέρη του φυτού είναι ρίζες τα λουλούδια και τα φύλλα της. Τα λουλούδια και τα φύλλα της τα μαζεύμε το καλοκαίρι. Τις ρίζες τις που έχουν χρώμα άσπρο- κιτρινωπό τις βγάλουμε το φθινόπωρο με προσοχή χωρίς ν' αφερύμε τα χώματα με νερό γιατί δεν στεγνώνουν εύκολα και γιατί το νερό φεύγει ένα μέρος από τη γλοιώδη ουσία που βρίσκεται στις ρίζες και είναι φαρμακευτική . Τι ξεφλοδίζουμε, τις ξιρένουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Η αλθαία είναι γνωστή η δράση της σαν καταπραϋντικό, μαλακτικό και αντιβηχικό φάρμακο.

 
Ανακουφίζει όσους πάσχουν από βροχγοπνευμονικές παθήσεις από λαρυγγίτιδα, γρίπη, κρυολογήματα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, βρογχίτιδα, στηθάχη, βήχα.

Ακόμα ανακουφίζει εντερικά προβλήματα όπως διάρροια, κολικούς και δυσκοιλιότητα.

Επίσης χορηγείται στην δυσεντερία, τη δυσπεψία, τις φλεγμονές του στόματος (στοματίτιδα) και του φαρυγγά ( φαρυγγίτιδα).

Επιπλέον τα φύλλα και τα λουλούδια της εσωτερικά ή εξωτερικά, βγάζουν τα φλέγματα.
 
Καταπολεμά την ουλίτιδα, τις άφθες και ωριμάζει τα αποστήματα των δοντιών.
 
Το μάσημα ξερών ριζών αλθαίας, δυευκολύνει το φύτρωμα των δοντιών των μικρών παιδιών και τα βοηθά να έχουν γερά δόντια

Τέλος συνιστάται για τις φλεγμονές του ουρουποιητικού συστήματος (π.χ. πέτρες στα νεφρά, κυστίτιδα), θεραπεύει του καλόγηρους, είναι κατά των δερματικών παθήσεων και θεωρίται στομαχικό φυτό.

Παρενέργειες δεν εχει.

πηγη:votanix.com