Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Καρότο ωφέλιμο για αναιμία όραση νεφρά κύστη συκώτι στομάχι



 

  Τα καροτα είναι πολυτιμα για οσους πασχουν από νεφρα και κυστη.Τα καροτα βελτιωνουν την οραση.Τα καροτα είναι δυναμωτικα.Τα καροτα είναι ωφελιμα κατά της αναιμιας.

Στην Αμερικη καλλιεργουν με διασταυρωσεις, όχι μονο κιτρινοπορτοκαλια καροτα αλλα και ασπρα,κοκκινα,βιολετια..

Ο χυμος τους γινεται μια αποτελεσματικη μασκα για το καθαρισμα του προσωπου.Και το δερμα μας καθαριζει όταν τρωμε καροτα.Αλλα οι χρησεις τους είναι αμετρητες.Οι σποροι τους χρησιμοποιουνται στην παραγωγη λικερ, για το αρωμα τους.Με χρωμα από καροτο βαφονται τυρια και βουτυρα.

Τα καροτα αποξεραινονται και χρησιμοποιουνται από βιομηχανιες φαγητων,ποτων,παρασκευασματων καφε και ζελε.Απο τα καροτα είναι δυνατο να παραχθει και οινοπνευμα και με ζυμωση ξιδι καλης ποιοτητας.Αν αναμιχθει αφεψημα καροτων με μπιρα,  της δινει πικαντικη γευση.

Δραστικες ουσιες

Περιεχουν μεγαλη ποσοτητα προβιταμινης Α (καροτινη) βιταμινεςΒ1,Β2 και C ,Καλιο, Νατριο,Ασβεστιο,Φωσφορο,Μαγνησιο,Λεκιθινη και αλλα ιχνοστοιχεις,Σακχαρα(γλυκοζη,σακχαροζη),Πηκτινη και Μηλικο οξυ.

Θεραπευτικες ιδιοτητες

Είναι διουρητικα.Βοηθουν οσους πασχουν από νεφρα(ψαμμιαση,πετρες), κυστη και υδρωπικια.

Οι ωμοι σποροι του καροτου αυξανουν το γαλα της μητερας που θηλαζει.

Βελτιωνουν την οραση.Γι αυτό πρεπει να τρωνε αφθονα καροτα και να πινουν το χυμο τους τα παιδια,οι ηλικιωμενοι και οσοι κανουν πνευματικη εργασια.

Ο χυμος τους είναι ωφελιμος κατά της αναιμιας και δυναμωτικος.

Επισης ο χυμος τους θεωρειται φαρμακο για πολλες νευροπαθειες.

Ελμινθοκτονα(σκοτωνουν παρασιτα και σκουληκια των εντερων).

Αντιφυσικα(ελαττωνουν τον τυμπανισμο της κοιλιας).

Ο πολτος των καροτων καταπραυνει τη φαγουρα και βοηθαει την επουλωση πληγων,ελκων και εγκαυματων.

Περιοριζουν τους πονους των αρθριτικων, των ρευματισμων και των εκζεματων.

Ακομη, τα καροτα κανουν καλο στο συκωτι, στα εντερα ,στο στομαχι και αλκαλοποιουν το αιμα.
 

Πως χρησιμοποιουνται

Οι ριζες(δηλαδη τα γνωστα μας καροτα, που χρησιμοποιουμε στις σαλατες και στη μαγειρικη)τρωγονται ωμα, η μπαινουν στον αποχυμωτη και γινονται χυμος, οποτε είναι καλυτερο να τον συνδυαζουμε με χυμο μηλου(μισο-μισο) και με το χυμο μισου λεμονιου(ετσι γινεται και πολύ νοστιμο αναψυκτικο).Μπορουμε να πιουμε για θεραπευτικους σκοπους 1-2 φλιτζανια τη μερα.

Το αφεψημα τους χρησιμοποιειται σαν φαρμακο για το βηχα και τον ικτερο,αλλα και στο ασθμα και στη φυματιωση.

Το αφεψημα σπορων καροτου εκτος από γαλακταγωγο είναι και αντιφυσητικο(πολύ πικρο όμως) και πολύ διουρητικο(πολυτιμο για οσους εχουν πετρα στα νεφρα).Το ιδιο γινεται με ένα δυνατο αφεψημα ολοκληρου του φυτου.

Σαν πολτος γινεται ευκολα στο μιξερ με ελαχιστο νερο.

Το εγχυμα ολοκληρου του φυτου θεωριεται δραστικο φαρμακο κατά της υδρωπικιας και των προβληματων της κυστης.Γινεται με 30γραμμαρια φυτου σε 2 φλυτζανια βραστο νερο για δεκα λεπτα.Πινουμε ένα κρασοποτηρο κάθε φορα.

Η καροτοσουπα είναι αποτελεσματικο φαρμακο για την διαρροια(και πολύ ευκολοχωνευτη για οσους υποφερουν από το στομαχι η άλλες παθησεις των εντερων).Βραζουμε μισο κιλο καροτα σε ένα φλιτζανι νερο, μεχρι να μαλακωσουν.Μετα πολτοποιουμε τα καροτα,ανακατωνοντας τα με το νερο που εβρασαν.

Για τις ασκαριδες(τα νηματωδη σκουληκια) και αλλα παρασιτα των εντερων τρωμε 2-3 ωμα καροτα την ημερα για μια-δυο βδομαδες.

Η Λαικη Φαρμακευτικη εχει χρησιμοποιησει και την εξης πρακτικη συνταγη..Βραζουμε 4-5 καροτα σε νερο για ένα τεταρτο από τη στιγμη που θα αρχισει να κοχλαζει.Κατοπιν <<περναμε>> τα καροτα από ένα τουλπανι, συνθλιβοντας τα και παιρνουμε το ζουμι τους.Προσθετουμε νερο(δυο φορες οσο είναι το ζουμι) και το πινουμε σε 2-3 δοσεις μεσα στη μερα.Αυτο το ζουμι θεραπευει τις αφθες(αφθωδης στοματιτιδα).Οσο για τον πολτο,μπορουμε να τον χρησιμοποιησουμε με καταπλασματα σε εκζεματα,σπυρια,πληγες εγκαυματα.

Παρενεργειες

Προσοχη.Οσο πολλες βιταμινες κι αν εχει το καροτο δεν πρεπει να κανουμε καταχρηση(το ιδιο ισχυει σ’όλα τα πραγματα αλλωστε).Οπως λενε οι γιατροι ,η καταχρηση ωμων καροτων μπορει να προκαλεσει καροτινικο ψευδικτερο.Οι γιατροι συνιστουν στους διαβητικους να αποφευγουν τα καροτα.Γενικα,αν φαμε ένα μηνα πολλα καροτα πρεπει τον άλλο μηνα να μη φαμε καθολου,γιατι το περισσευμα της βιταμινης Α συσσωρευεται στο συκωτι και το κουραζει.

Πηγη:Από το βιβλιο ,100 βοτανα και 1000 θεραπειες.Κωστας Μπαζαιος.