Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πασιφλώρα για άγχος μελαγχολία κατάθλιψη αυπνία

 
 
Πασιφλώρα ή πασιφλόρα ή λουλούδι του πάθους (Passiflora Incarnata) passionflower είναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό της Νότιας Αμερικής με τη ιστορία του, ως θεραπευτικό βότανο, να χρονολογείται από την εποχή των Ίνκας ακόμα. Οι Ισπανοί Ιεραπόστολοι που κατέφθασαν αργότερα στην περιοχή, αφιέρωσαν το φυτό στα Πάθη του Χριστού, με τα πέταλά του να συμβολίζουν τους δέκα Απόστολους (με εξαίρεση τον Πέτρο και τον Ιούδα), τη μωβ κορώνα το αγκάθινο στεφάνι του, τους πέντε στήμονες – τις πληγές του Εσταυρωμένου, τα καφέ στίγματα – τα καρφιά της Σταύρωσης. Εξωτικό φυτό, διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο τόσο για την ομορφιά του (ως καλλωπιστικό), όσο και για τις ιαματικές του ιδιότητες που σήμερα φαίνεται να κεντρίζουν το ενδιαφέρον της επιστήμης. Στην Ελλάδα το άνθος αυτό ονομάστηκε ρολογιά μια και το λουλούδι του θυμίζει ρολόι με φανταχτερά χρώματα  και τα τρία στίγματα να έχουν το ρόλο των δειχτών.  

Η πασιφλώρα είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής για τις εξαιρετικές ηρεμιστικές, κατευναστικές της ιδιότητες χάρη στη μοναδική παρουσία και αναλογία των συστατικών της με πρωταγωνιστή την βενζοφλαβόνη, μια ουσία με αγχολυτική δράση. Η πασιφλώρα φαίνεται να έχει ήπια, σταδιακή επίδραση στον οργανισμό – με τα αποτελέσματά της να μεγιστοποιούνται σε διάστημα έως είκοσι ημερών, ενώ η επίδρασή της φαίνεται να μη συνοδεύεται από τα συμπτώματα υπνηλίας των συμβατικών ηρεμιστικών. Έτσι, η πασιφλώρα χρησιμοποιείται σήμερα ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), για την αντιμετώπιση της νευραλγίας και του άγχους καθώς και συγγενών διαταραχών, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, της επιληψίας, της αϋπνίας, της υστερίας και άλλων νευρογενών διαταραχών καθώς και για την άμβλυνση συμπτωμάτων στέρησης σε διακοπή του καπνίσματος και σε περιπτώσεις αλκοολισμού.

Η πασιφλώρα παρουσιάζει επίσης αναλγητικές ιδιότητες και σε πολλές χώρες εφαρμόζεται ως έμβρεγμα σε κομπρέσα για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, ενώ παρουσιάζει επίσης αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και αγγειοδιασταλτικές (αντιυπερτασικές) επιδράσεις. Χάρη στα φαινολικά και τανινικά συστατικά του διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές επιδράσεις, με ενδείξεις όπως διάρροια και δυσεντερία, γρίπη, ελμινθίαση. Τέλος πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και συστήνεται σε περιπτώσεις άσθματος και βρογχίτιδας, ενώ φαίνεται να βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Λοιπές ενδείξεις αφορούν διαταραχές της όρασης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μειωμένη λίμπιντο.

Τα μέρη του βοτάνου που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά είναι κυρίως τα φύλλα από όπου συνήθως παρασκευάζεται αφέψημα ή έγχυμα με αναλογία 2-5 γρ ανά φλιτζάνι ροφήματος και άλλοτε βάμμα του βοτάνου (για την επιτάχυνση των κατευναστικών του συμπτωμάτων), ανάλογα βέβαια με την περίπτωση και τις συστάσεις του ειδικού.
πηγη:ellinikabaharika.gr