Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Το κρεμμύδι είναι αντισηπτικό, διουρητικό, χωνευτικό, αντισκληρωτικό και αντιθρομβωτικό, αφροδισιακό και άλλα


Κρεμμύδι: Ένα αληθινά φθηνό παμφάρμακο! Γράφτηκε από την 


Μπορεί να μας φέρνει δάκρυα στα μάτια και δυσάρεστη αναπνοή, σίγουρα όμως είναι πολύ γευστικό και μας «βομβαρδίζει» με θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, που θωρακίζουν τον οργανισμό.
Ιστορίες για το κρεμμύδι
Ήταν γνωστό στην αρχαία Κίνα και την αρχαία Αίγυπτο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ήταν επίσης γνωστό στην αρχαία Ελλάδα ως αρτυματικό. Αναφορές βρίσκουμε στον Όμηρο, στον Ηρόδοτο, στο Θεόφραστο και στο Διοσκουρίδη.
Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, δήλωνε ότι τα κρεμμύδια είναι καλά για την όραση. Στον Μεσαίωνα, τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνταν για τα δαγκώματα σκύλων, οχιάς και τα τσιμπήματα εντόμων.
Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει για τις χρήσεις του στην κουζίνα και λιγότεροι το γνωρίζουν ως φάρμακο. Το κρεμμύδι  είναι παράγοντας υγείας και μακροζωίας. Όταν τρώμε καθημερινά κρεμμύδι, προλαβαίνουμε τον βήχα και τα κρυολογήματα. Και ακόμα, η κρεμμυδοφαγία τονώνει την κυκλοφορία, μειώνει την πίεση του αίματος, ανοίγει την όρεξη και δυναμώνει την καρδιά και τους αδένες.
Είναι επίσης γνωστό για τις διουρητικές του ιδιότητες. Ακόμα το κρεμμύδι έχει θετική επίδραση και στη χοληστερίνη. Σήμερα, το κρεμμύδι είναι ένα από τα 500 φυτά του γένους Alium που περιλαμβάνει το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, που ερευνώνται από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τις ιδιότητες του που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Και κάτι από τη Λαογραφία, που έχει συχνά επαληθευτεί: Λένε πως όσα περισσότερα «καλύμματα» έχει το κρεμμύδι, τόσο πιο κρύος θα είναι ο χειμώνας.
Θεραπευτικές ιδιότητες

Το κρεμμύδι έχει τόσες πολλές θεραπευτικές ιδιότητες ώστε ο σύντομος κατάλογος που ακολουθεί είναι μόνο ενδεικτικός.  Είναι αντισηπτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό, χωνευτικό, αντισκληρωτικό και αντιθρομβωτικό, αφροδισιακό και άλλα, όπως θα δούμε.
♥ Το ωμό κρεμμύδι ανοίγει την όρεξη και διεγείρει τη λειτουργία της πέψης. (Ωστόσο, όσοι υποφέρουν από το στομάχι τους, καλύτερα να αποφεύγουν το ωμό κρεμμύδι.)
♥ Ο χυμός ωμών κρεμμυδιών κατεβάζει το σάκχαρο στους διαβητικούς που πίνουν μισό φλυτζάνι του καφέ κάθε πρωί νηστικοί και αμέσως μετά λίγες σταγόνες λεμονιού για να φτιάξει τη γεύση τους.
♥ Είναι γενικά ρυθμιστικό του νευρικού, του ηπατικού και του νεφρικού συστήματος.
♥ Δυνατό διουρητικό, που διαλύει την ουρία.
♥ Αντισηπτικό, βακτηριοστατικό, αντιμολυσματικό, αντιβιοτικό (ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον σταφυλόκοκκο).
♥ Θεραπεύει δερματίτιδες.
♥ Αντιρρευματικό.
♥ Χολαγωγό και χωνευτικό, τονώνει την πέψη, καθαρίζει το έντερο από τις αχώνευτες τροφές.
♥ Κατεβάζει την υψηλή πίεση. Βοηθάει σε περιπτώσεις αναιμίας και σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση.
♥ Προκαλεί εφίδρωση, διώχνοντας τις τοξίνες από τον οργανισμό, γι’ αυτό είναι χρήσιμο σε μολυσματικές ασθένειες.
♥ Πιστεύεται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες, ίσως επειδή τονώνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

♥ Είναι φυσικό καλλυντικό. Καθαρίζει με καταπληκτικό τρόπο το δέρμα και δίνει ένα ρόδινο χρώμα στα μάγουλα. Όσο για τη μυρωδιά, δείτε πιο κάτω τους τρόπους για να την εξαφανίσετε.
♥ Διώχνει τα παράσιτα του εντέρου.
♥ Ενισχύει την τριχοφυΐα με εξωτερική χρήση.
♥ Πολύτιμο για πρόληψη γεροντικής άνοιας, προστατίτιδας, ανικανότητας, αρτηριοσκλήρωσης και θρόμβωσης.
♥ Η Λαϊκή Θεραπευτική χρησιμοποιεί τον χυμό του κρεμμυδιού για τη φαρυγγίτιδα και τον πονόλαιμο, για κάθε αναπνευστική αρρώστια (συνάχι, βρογχίτιδα, άσθμα, λαρυγγίτιδα) και το πολτοποιημένο κρεμμύδι σε επιθέματα για μωλωπισμούς, πληγές, έλκη, καψίματα και θλάσεις μυών καθώς και σε αποστήματα και δοθιήνες (καλόγηρους), σκασίματα του δέρματος από κρύο, κρεατοελιές, νευραλγικό πονόδοντο, εμβοές.
♥ Αλλά και η κλασσική ιατρική δέχεται ότι το κρεμμύδι έχει μαλακτικές ιδιότητες και την ικανότητα να διαλύει τα πρηξίματα.
♥ Ο φρέσκος χυμός κρεμμυδιού σκοτώνει το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας και της φυματίωσης ενώ, σε εξωτερική χρήση, θεραπεύει κακοφορμισμένες πληγές και μαζί με γλυκερίνη χρησιμεύει για τη θεραπεία των τριχομονάδων.
Η δυσάρεστη μυρωδιά

Για να φεύγει η μυρωδιά από τα χέρια σας κάθε φορά που πιάνετε κρεμμύδια, τρίψτε τα με αλατόνερο και χυμό λεμονιού ή με νερό στο οποίο έχετε ρίξει λίγο αμμωνία.
Για να μη μυρίζει το στόμα σας μετά την κρεμμυδοφαγία, μπορείτε να μασήσετε λίγο μαϊντανό ή λίγο σέλινο ή ένα μήλο ή λίγα φρέσκα φύλλα δυόσμου ή 2-3 κουκιά καφέ.
Ενώ η μυρωδιά από το μαχαίρι που κόψατε πολλά κρεμμύδια μπορεί να απομακρυνθεί αν το τρίψετε σε ωμή πατάτα.
Πηγές:
100 Βότανα 2000 θεραπείες, Κώστα Μπαζαίου, Εκδόσεις Μπαζαίος