Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Δεντρολίβανο χωνευτικό αντιδιαβητικό αντιϋστερικό εμμηναγωγό καταπραϋντικό αντικαταθλιπτικό.




Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός.
Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae).
Άλλα ονόματα: δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί, δουσμαρίνι, λεσμαρί, λιβανωτίς
Περιγραφή: Το δενδρολίβανο είναι γνωστός θάμνος, που φθάνει μέχρι ένα μέτρο σε ύψος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή,
μικρά και μυτερά, πράσινα σκούρα επάνω και πράσινα ανοιχτά από την κάτω πλευρά. Τα άνθη είναι μικρά, γαλάζια και σχηματίζουν πυκνούς βότρυς.
Συλλογή: Από το δενδρολίβανο χρησιμοποιούμε κυρίως τα φύλλα του τα οποία συλλέγονται την άνοιξη. Επίσης και οι ανθισμένες κορυφές του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένες και θρυματισμένες.
Καλλιέργεια: Είναι αυτοφυές στη νότια Ευρώπη και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζετε με σπόρους αλλά πιο εύκολα με μοσχεύματα. Προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αντέχει εύκολα μέχρι -10 oC και είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στους ανέμους.
Ιστορία – Παράδοση - Άλλες Χρήσεις: Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι είναι τονωτικό του εγκεφάλου. Οι νεαροί σπουδαστές συνήθιζαν να φορούν γιρλάντες από δεντρολίβανο στον λαιμό ή να πλέκουν κλαδιά στα μαλλιά τους όταν είχαν εξετάσεις για να διεγείρουν τη μνήμη τους. Στις τελετουργίες των αρχαίων λαών συμβόλιζε το γάμο, την αγάπη και το θάνατο, γι’ αυτό κι όταν παντρεύονταν τα νέα κορίτσια, στόλιζαν το κεφάλι τους με στεφάνι δεντρολιβανιάς. Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιεί η εκκλησία μας στους αγιασμούς.
Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιότερα ως λιβάνι γι αυτό λεγόταν και λιβανόδενδρο.
Αναφέρεται ότι αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας, που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας.
Στα νοσοκομεία παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο για να απολυμάνουν τον αέρα.
Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιά στο κρασί για να μην χαλάσει και να του δώσει άρωμα. Το ίδιο και στη φέτα αλλά και στο κάπνισμα των κρεάτων τον χρησιμοποιούσαν για μυρωδιά αλλά και για τις αντί μικροβιακές του ιδιότητες.
Το δεντρολίβανο διώχνει και αυτό τους σκόρους και τα διάφορα έντομα από τα διπλανά φυτά.
Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική για το αρωματισμό των ψαριών και του κρέατος ιδίως του αρνιού και του χοιρινού από τα παλιά χρόνια.
Ο Αγάπιος ο μοναχός γράφει-Πόσες χάρες έχει το δενδρολίβανο: Βράσε τα άνθη δενδρολίβανου με νερό, έως να μείνει το μισό και πίνε το νερό εκείνο να σου γιατρεύσει ότι ασθένεια έχεις στα εντόσθια.
Κάψε το ξύλο του και κάνε τα κάρβουνα σκόνη, την οποία βάλε σε ένα κομμάτι ψιλό λινό πανί και τρίβε καλά τα δόντια σου να γίνουν άσπρα και να γιατρευτεί κάθε τους ασθένεια και αν έχουν σκώληκες ψοφάνε.
Βάλε τα φύλλα του στο στρώμα σου, να μην δεις κακό όνειρο.
Αν τα βάλεις στην πόρτα και μέσα σε δύο τρεις μεριές του σπιτιού σου, δεν σε βλάπτει φίδι, σκορπιός, ούτε άλλο ζώο θανάσιμο.
Μάλιστα αν είναι κανένα φίδι σε καμιά τρύπα , κάψε κομμάτι από αυτό εκεί δίπλα και νιώθοντας την μυρωδιά του ή βγαίνει να φύγει ή πεθαίνει.
Ιδιότητες: Χωνευτικό, αντιδιαβητικό, σπασμολυτικό, αντιϋστερικό, εμμηναγωγό, καταπραϋντικό, χολαγωγικό, αντικαταθλιπτικό, αντιφυσητικό, στυπτικό, αντιμετεωριστικό.
Το δενδρολίβανο λόγω των πικρών ουσιών που περιέχει, αποτελεί ισχυρό πεπτικό τονωτικό και διεγείρει τη λειτουργεία της πέψης και τη λειτουργεία του ήπατος. Κινητοποιεί τη έκκριση γαστρικών υγρών και έτσι είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, χολοκυστίτιδας, πέτρας στη χολή, ίκτερου κτλ.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε περιπτώσεις δυσπεψίας, μετεωρισμού, κολικών, διάρροιας και διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Οι τανίνες που περιέχει του δίνουν στυπτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλο για βοηθητικό της ομαλής έμμηνου ρύσης.
Ρυθμίζει την υπερβολική μητρορραγία, ενώ ομαλοποιεί τον ακανόνιστο κύκλο σε έφηβες και γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος και ενδείκνυται σε περιπτώσεις ατονίας, υπερκόπωσης, εξάντλησης κτλ.
Θεωρείται αντιοξειδωτικό του οργανισμού, προστατεύει και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης και είναι καρδιοτονωτικό.
Έχουν αναφερθεί και τονωτικές ιδιότητες του νευρικού συστήματος σε περιπτώσεις πονοκεφάλων και νευρικών διαταραχών.
Χρησιμοποιήται για την τόνωση και τη διέγερση της λειτουργείας του εγκεφάλου, για την κατάθλιψη, την αϋπνία, την ένταση, το άγχος.
Μασάζ με σταγόνες αιθέριου έλαιου δενδρολίβανο στους κροτάφους απαλύνει τον πονοκέφαλο.
Λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου στο νερό του μπάνιου, ξεκουράζουν και ανακουφίζουν από πόνους στα κόκαλα και τους μυς.
Για εξωτερική χρήση το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ρευματικών και αρθριτικών πόνων αλλά και των νευραλγιών κάθε φύσεως για απαλό μασάζ στα σημεία που πάσχουν.
Επαλείψεις με σκευάσματα δενδρολίβανου, τονώνουν το δέρμα, ξεκουράζουν τα κουρασμένα βλέφαρα και ανακουφίζουν πληγές, κοψίματα και ερεθισμούς του δέρματος.
Το δενδρολίβανο έχει επίσης αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες ενώ είναι εφιδρωτικό και σπασμολυτικό και γι’αυτό χρησιμοποιήται σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βήχα, βρογχίτιδας, άσθματος κτλ.
Δραστικές ουσίες: Αιθέριο έλαιο σε μεγάλη ποσότητα, ταννίνη, πικρή ουσία, μπορνεόλ, σινεόλ, κάμφορα.
Δοσολογία:
Έγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Βάμμα: 1-2ml τρεις φορές την ημέρα.
50 γρ. περίπου σε 1 κιλό βραστό νερό είναι καλό για μπάνια για τους ρευματισμούς.
Προφυλάξεις: Δεν λαμβάνετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα
Συμβουλή: Εάν τρίψουμε το τριχωτό της κεφαλής με αφέψημα δενδρολίβανου, συντελούμε στη μείωση της τριχόπτωσης. Ενώ λέγετε πως εάν μουσκέψουμε σε οινόπνευμα φύλλα δενδρολίβανου μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάππας με το μίγμα που θα πάρουμε εάν κάνουμε εντριβές στο τριχωτό της κεφαλής προκαλεί τριχοφυΐα.
Πλύσεις της στοματικής κοιλότητας με αφέψημα δενδρολίβανου, συντελούν στη θεραπεία ούλων που ματώνουν και χαλαρών δοντιών.
Πλύσεις των γεννητικών οργάνων με αφέψημα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα στις λοιμώξεις και τις μολύνσεις.
Στο δενδρολίβανο έχουν αποδοθεί και αφροδισιακές ιδιότητες.
Σύγχρονες Μελέτες: Το ενεργό συστατικό στο δεντρολίβανο, γνωστό ως carnosic acid (CA), μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό και τη νευροεκφύλιση, που οφείλεται στα επιβλαβή χημικά και τους ελεύθερους ριζοσπάστες. Αυτοί οι ριζοσπάστες θεωρούνται ότι συμβάλουν όχι μόνο στα εγκεφαλικά αλλά και στις καταστάσεις νευροεκφύλισης όπως του Alzheimer, αλλά και στα άρρωστα συμπτώματα της κανονικής γήρανσης του εγκεφάλου.
Επίσης έχει τα οφέλη σαν μέσο πρόληψης του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας δεντρολίβανο στα ψητά μπορεί να μπλοκάρει τις ενδεχομένως καρκινογόνες (HCAs) ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν, όταν μαγειρεύεται το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες.
πηγη:mytavros.gr